JÁVORKA csaba

 Jávorka Csaba

LYEN VAGYOK

BENK KATALIN festőművész portréja rólam

-1950-11-17

-skorpió

-tanár

-eddig 14 önálló tárlat Magyarországon és küldföldön (Németország, Ausztria),

-rendszeres részvétel csoportos kiállításokon

-tehát festek ..........

                      ........és a képekben ott vagyok.......

MINDEN MÁS, amit a FESTMÉNYEIM NEM MONDANAK EL RÓLAM,

                                                                magam és a külvilág számára is                                                                                                                  TELJESSÉGGEL ÉRDEKTELEN

IRövid a bemutatkozásom, mert:

-   Nem az a lényeges, mi a nevem, mikor születtem, hol élek, hogyan élek, hol tanultam,  mit tanultam, ki vagyok, mi vagyok..…

-  A LÉNYEG A KÉP!  A KÉP ÉN VAGYOK: velem ismerkedsz, tehát, amikor   alkotásaim magára vonják figyelmed.


- Téged - aki tágra nyílt pupillákkal nézed festményeimet –, 

ismeretlenül is barátként üdvözöllek.      

Találkoztunk. S ez így természetes, hiszen EZEK A KÉPEK NEKED KÉSZÜLTEK.


- Téged, - aki csak beszűkült pupillákkal tudsz ezekre a képekre tekinteni – szintén üdvözöllek:      

Sajnálom, hogy nem találkozhattunk.Nézd el nekem, hogy megzavartalak ne szidjál miatta, ne utálj, mert ez így természetes:

Csupán arról van szó, EZEK A KÉPEK NEM NEKED KÉSZÜLTEK.

Többnyire absztraktokat festek sok-sok természeti képelemmel. Nem ellentmondás!

HOGY MIÉRT IS? 

Ha érdekel, olvasd el!

 

"A pszichedelikus festészet lényege egy belső "képérzet" megjelenítése különböző képi elemekkel. Olyan képi elemekkel, melyek erre alkalmasak. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen belső képérzet "A KÉP" valójában gondolati-érzelmi absztrakció, s mint ilyen nem konkrét látványelemekből épül fel. A készülő képet nem egyszerűen a festő festi , de a kép is festi önmagát. Ő mondja meg, merre, hogyan tovább.  A festő nem tudatosan ugyan, de mégis önmagt festi. Ezért a létrejövő alkotás pszichoabsztraktnak nevezhető mivel ez a kép világ és az alkotás módja a kifejezett érzelmeket, gondolatokat nem képes egy KONKRÉT LÁTVÁNY LEFESTÉSÉVEL érzékeltetni: erre nem alkalmasak a konkrétumokra épülő látvány utáni festészet eszközei". 

Ezek a képek többnyire absztraktok, akkor  is, ha nagyon sok reálisnak tűnő elemet tartalmaznak: hangsúlyozom: NEM KONKRÉT LÁTVÁNYELEMEKET. A legkonkrétabbnak tűnő "tájképemen" pl.: erdő, madár......stb. sincs jelen egyetlen pillanatra sem a konkrét erdő, a konkrét fáival, növényeivel (pláne egy képeslap, vagy fotó....brrrrr!!!!!!): számomra ugyanis nem ez a festészet tárgya.

 

Számomra a festészet tárgya az (elmémben, emócióimban, pszichémben) általam  MEGTEREMTETT belső ALKOTÁS.  Ennek külső megjelenítése, "MEGKÉPÍTÉSE" egy üres vászonra bizony nem akármilyen szörnyű-keserves-gyönyörűséges folyamat.

EZ MAGA A TEREMTÉS MISZTÉRIUMA.

 

Mindezekből következik, hogy ezek a képek mind témájukban, mind festésmódjukat, festési technikájukat, komponálási módjukat tekintve is EGYEDIEK, MEGISMÉTELHETETLENEK, EGYÉNIEK és ABSZOLUTE PROFI ALKOTÁSOK. Olyanok, amelyeket az EGÉSZ VILÁGON KIZÁRÓLAG ÉN FESTHETEK MEG ÍGY, SENKI MÁS.

 

Ezeket jó, ha tudod, amikor tovább lapozol. NÉZD TEHÁT VÉGIG EZEKET A KÉPEKET, ÉS DÖNTSD EL, IGAZAM VAN-E!